Te-ai hotarat ca ai nevoie de un site web pentru companie sau cel existent nu te mai multumeste? Mai devreme sau mai tarziu vei ajunge sa iei o decizie si in privinta designului.
Cum faci diferenta intre un design bun si unul slab? Cum alegi un design? E o chestiune de gusturi sau trebuie sa ai in vedere anumite aspecte?
Rolul designului grafic
Designul grafic poate ajuta la succesul site-ului tau dar nu este nici de departe cel mai important ingredient din „reteta”. Inaintea lui vin planificarea, arhitectura informationala, scrierea textelor, pozitionarea elementelor, usurinta in utilizare si multe altele.
Principalele obiective ale designului sunt:
- Sa atraga privirea catre elementele si mesajele importante din site (ceea ce inseamna ca trebuie sa stii care sunt acestea)
- Sa ajute vizitatorii la navigarea prin site
- Sa dea personalitate si stil site-ului.
Ce informatii trebuie sa primeasca designerul
Adesea designul grafic este printre primele „rezultate palpabile” primite de la agentia care se ocupa de productie. Ca si client te bucuri sa le vezi pentru ca simti ca proiectul avanseaza si partea de design este cea mai interesanta din tot proiectul (si cea mai vizibila).
Inainte insa sa ceri si sa evaluezi propuneri de design trebuie sa creezi un document (brief de design) care sa includa cel putin urmatoarele informatii:
Structura site-ului
Astfel designerul va sti cate elemente de navigare vor fi necesare si ce dimensiuni pot avea acestea – informatii importante in procedul de design grafic.
Elementele principale din pagina si gruparea lor
Meniuri de navigare, bara de localizare, caseta de cautare, caseta de abonare la noutati, titluri, subtitluri, texte, reclame, promotii . . . sunt doar cateva exemple de elemente ce pot aparea intr-o pagina.
Cu mici exceptii, designerii sunt artisti, nu specialisti in functionalitate asa ca e mai bine sa precizezi dinainte elementele, gruparea lor si zona in care doresti sa fie pozitionate, in caz contrar existand riscul ca site-ul sa fie greu de folosit, ceea ce ar reduce cu siguranta rata sa de conversie.
(!) Un designer cu experienta poate aduce sugestii pe marginea brief-ului. E bine sa le analizezi pentru a vedea in ce masura pot ajuta la imbunatatirea functionalitatii site-ului.
Cerintele privind folosirea animatiilor
Animatiile din site trebuie sa ajute la ceva, nu sa fie doar simple efecte artistice. Ca regula de bun simt: daca o animatie nu imbunatateste interactiunea vizitatorului cu site-ul atunci probabil ca este inutila si creste fara motiv timpul de incarcare a paginii.
Comunica din timp designerului daca se vor folosi sau nu animatii in site, precum si rolul acestora astfel incat sa stie cum sa abordeze lucrarea.
Sigla si paleta de culori
Designul trebuie sa foloseasca o paleta de culori in armonie cu cele din sigla firmei de aceea sigla trebuie creata prima. Daca firma ta mai are deja alte materiale de reclama este bine sa le pui la dispozitia designerului pentru a vedea in ce masura predomina o anumita paleta de culori sau un stil de design.
Astfel poate crea un design care sa se incadreze in aspectul vizual pe care clientii firmei il cunosc deja.
Profilul vizitatorilor
Un magazin cu piese auto va avea un alt stil si design decat unul de produse cosmetice. Cu cat designerul primeste mai multe informatii despre publicul tinta cu atat cresc sansele ca designul propus sa fie mai potrivit pentru site.
Daca site-ul are audienta internationala trebuie luat in considerare si specificul cultural. Anumite culori au semnificatii radical opuse in diverse culturi si o culoare fara conotatii negative intr-o tara poate fi incarcata de semnificatii (pozitive sau nu) in alta tara. Ba mai mult: aceeasi culoare poate avea conotatii diferite de la o industrie la alta.
Nu in ultimul rand: site-urile in limbi arabe sunt de obicei orientate de la dreapta la stanga fiind astfel necesara proiectarea in concordanta a elementelor grafice.
Gusturi personale
Fiecare dintre noi are site-uri care ii plac si site-uri pe care le considera urate. Acelasi design poate insa sa fie pe placul unei persoane si total neatractiv pentru alta.
De aceea este recomandabil sa adaugi la lista designerului exemple de materiale care iti plac (tie sau persoanei care ia decizia daca nu esti tu in masura sa aprobi propunerile). Materialele pot fi site-uri, reclame, reviste etc.
Eviti astfel primirea de propuneri care, desi pot fi perfect viabile si in concordanta cu cerintele, nu corespund gusturilor persoanei care ar trebui sa le aprobe.
Cum alegi pana la urma intre mai multe variante de design
Daca toate cerintele din brief au fost respectate, decizia finala privind alegerea unui design din mai multe variante propuse se reduce desigur la gustul propriu si al celorlalte persoane cu care te consulti (colegi, parteneri, clienti, persoane apropiate).
Nu uita insa ca gusturile sunt variate si intotdeauna se va gasi cineva care va avea ceva de comentat asupra oricareia dintre variante. Daca seful alege o varianta care tie nu-ti place in mod deosebit te poti consola cu ideea ca, atata vreme cat functionalitatea site-ului nu are de suferit, aspectul grafic este mai putin relevant.
Image may be NSFW.
Clik here to view. Ti-a placut? Da mai departe Image may be NSFW.
Clik here to view. Buzz Image may be NSFW.
Clik here to view. Delicious Image may be NSFW.
Clik here to view. Digg Image may be NSFW.
Clik here to view. Facebook Image may be NSFW.
Clik here to view. MySpace Image may be NSFW.
Clik here to view. Ping Image may be NSFW.
Clik here to view. Stumble
Clik here to view.